Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• omvat de aanduiding als beschermd monument Herenhuis: gevels en bedaking

Beschrijving

Voormalig woonhuis van de koorknapen van Sint-Donaas. Breedhuis volgens dubbelhuistype van zeven traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak, van 1756. Consoliderende restauratie in 1979 naar ontwerp van architect W. Verlinde (Brugge).

Classicistische, bepleisterde en rozebeschilderde lijstgevel gemarkeerd door gekorniste pui- en kroonlijsten en rechts afgewerkt met concave lisenen. Centraal deurrisaliet afgelijnd door gelijkaardige lisenen en benadrukt door dakkapel tussen vleugelstukken en geïncurveerde kroonlijst met siervaas. Spiegelboogdeur met waaier; geprofileerde omlijsting onder op eerste bouwlaag rondboogvormig balkonvenster in vlakke omlijsting met ondiep balkon met ijzeren leuning; omlijst rondbogig deurvenster met rocaillesluitsteen. Voorts licht getoogde vensters in vlakke omlijsting met diamantsluitsteen; oorspronkelijk in zevende travee ook venster, nu verbouwd tot deur, zie posten en rolluikast. Verzorgd houtwerk onder meer paneeldeur, vensters met kleine roedeverdeling en verfijnde versiering van de kroonlijst en middenstijl van de dakkapel. Voetenschraper.

Interieur. Behouden tweeledige indeling met centrale gang die uitkomt op trappenhal; bordestrap. In verschillende salons, behouden 18de-eeuwse schouwen van marmer of hout, met of zonder uitgewerkte schouwboezem onder meer witmarmeren voluteschouw. Op begane grond links, twee salons gescheiden door doorgang, geflankeerd door gecanneleerde halfzuilen. Behouden lijstwerk uit de 18De eeuw - eerste kwart 19de eeuw; ook moer- en kinderbalken. Typische 18de-eeuwse keuken met bewaarde ingebouwde kasten en aanrecht. Imposante, deels ingebouwde dakkap.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier 202/5638.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1232/1977.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 211.