Stadswoning met trapgevel

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Twijnstraat. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), mogelijk van 1672 ter vervanging van een houten gevel. Verankerde, witbeschilderde bakstenen trapgevel (8 treden + topstuk) met aanpassingen uit de 19de eeuw en het tweede kwart van de 20ste eeuw. Gebruik van natuursteen voor afgeschuinde hoekblokken grosso modo reikend tot onderste kwart van de bovenverdieping en arduin voor de latere lateien en lekdrempels. Verfraaiende "Kunstige Herstelling" van 1940 naar ontwerp van architect M. Vermeersch (Brugge) waarbij onder meer twee rechthoekige zoldervensters vervangen zijn door één rondbogig en de rechthoekige deur door een korfbogige met gedeeld bovenlicht. Vensters met afgeschuinde dagkanten en ontlastingsbogen. Zijgevel: lijstgevel met centraal getrapt dakvenster; hoge verankerde schoorsteen. Beluikte muuropeningen onder ontlastingsbogen (begane grond); afgeschuinde dagkanten (tweede bouwlaag).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje