Apotheek en consultatieruimte van Commissie Burgerlijke Godshuizen

Beschrijving

Voormalige apotheek en consultatieruimte van Commissie Burgerlijke Godshuizen, in de 19de eeuw zogenaamd "Pharmacie des Pauvres". Twee diephuizen van respectievelijk vier en twee traveeën en telkens drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Oorspronkelijke gevels uit de 16de eeuw, waarvan nummer 29 reeds werd aangepast in 1857 en het geheel werd herbouwd als "Kunstige Herstelling" in 1895 naar ontwerp van architect F. Bouchez (Brugge). In 1924 tijdens "Kunstige Herstelling" krijgt de onderbouw zijn huidig uitzicht in plaats van ingang en drie vensters. Twee verankerde trapgevels (respectievelijk 12 treden, 6 treden + topstuk) met bakstenen bovenbouw; linker gevel gemarkeerd door Brugse travee, type III aanzettend op zandstenen basissen en onderbouw van Doornikse steen met twee tudorbogige muuropeningen met geprofileerde dagkanten. Gebruik van zandsteen voor hoekblokken rechts, plint, kozijnconstructies en basissen. Rechts licht verzonken begane grond met tudorboogdeur en -venster. Rechthoekige bovenvensters, rechts in geprofileerde korfboognissen. Links top met rondboogopening en driepas; rechts top bolkozijn in accoladeboogvormige nis met geprofileerde dagkanten.

• OCMW, Kaarten en plannen.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 130/1857, nr. 142/1896, nr. 703/1924.