Stadswoning in neo-Brugse stijl

Beschrijving

Dubbelhuis in neo-Brugse stijl van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). In 1907 naar ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge) gebouwd als "Kunstige Herstelling" ter vervanging van een eenvoudige trapgevel. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1997 naar ontwerp van architect A. Vandycke (Deinze): onder meer gevelreiniging en plaatsen van smeedijzeren flamingo van kunstsmid Filip Ponseele (Brugge). Bakstenen trapgevel (10 treden + topstuk) met uitgewerkte muurankers. Arduinen plint. Gebruik van zandsteen voor onder meer kozijnconstructies en basissen van markerende Brugse travee, type III; verfijnd maaswerk in boogvelden en op borstwering. Korfboogdeur met geprofileerde dagkanten, druiplijst met accoladeboog, bekronende kruisbloem en bovenlicht met traliewerk. In de top: spitsboognis met rechthoekig bolkozijn en maaswerk in boogveld. Eenvoudiger achtergevel, verfraaid in 1872 en in 1907 toevoegen van lagere uitbouw van één travee en één bouwlaag onder zadeldak met daarop aansluitend een kaaimuur aan de Augustijnenrei.

• Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 428/1998.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 80/1872, nr. 37/1907.