Kunstenaarswoning

Beschrijving

Voormalig woonhuis van schilder Flori Van Acker (1858-1940); heden praatcafé zogenaamd "Huis der Kunsten". Diephuis van drie/één traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, gebouwd in 1895 naar ontwerp van de schilder zelf. Rode bakstenen lijstgevel met gebruik van Lediaanse kalkzandsteen voor plint (keldergat). Verdiepingen gescheiden door witstenen lijn. Opvallend groot bovenvenster, verdeeld in kleine vierkante ramen met glas in lood. Strekken met sluitstenen. Portaal met houten deur van briefpanelen naar gotisch patroon en bovenlicht.

Interieur. Op begane grond, ontvangstkamer met monumentale schouw gemarkeerd door zware voluten en bekroond door een gebeeldhouwde eiken schouwmantel in neobarokstijl en met schouwboezem met ingewerkt schilderij op doek met twee historiserende figuren en wapenschilden en spreuken: moerbalken met geprofileerde balksleutels en sculpturaal versierde consoles in gotische stijl. Zogenaamd "Vlaams salon", gescheiden van ontvangstkamer door middel van enkele treden en opengewerkte tussenwand met beschilderde glas-in-loodvenstertjes en opschrift "In dit salet naar Ouden Trant / Drukt Vlaamsche Vriendschap U de Hand 1895"; eikenhouten lambrisering; renaissanceschouw met ingewerkt schilderij op doek. Eigenlijk atelier op verdieping is verbouwd tot woonruimte.

• BEERNAERT B., Open Monumentendag. Zorg en zin voor kleur, Brugge, 1996, p. 36-39.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje