Huis De Groote Blaasbalk

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Engelsestraat. Zogenaamd "De Groote Blaasbalk", zie naamcartouches. Twee huizen op L-vormige plattegrond onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Opgetrokken als historiserende "Kunstige Herstelling" in 1944 naar ontwerp van architect L. Viérin (Brugge): bij hoekpand opnieuw optrekken van twee trapgevels; rechter pand in plaats van lijstgevel op basis van teruggevonden sporen van de 17de-eeuwse gevel.

Hoekpand van vier + drie traveeën en twee bouwlagen. Verankerde trapgevel (9 treden + topstuk) van baksteen; typerend gebruik van zandsteen voor plint met beluikte kelderopening, kozijnconstructies met over de penanten doorgetrokken onder-, tussen- en bovendorpels, negblokken, gedeeltelijk afgeschuinde hoekketting, en ornamenten als neogotisch Mariabeeld van 1905 door J. Goossens, cartouche in boogveld van topvenster en hogerop hijsbalkgat. Glas in lood ramen. Zijgevel: links van hoekhuis drie traveeën en drie bouwlagen met rondbogige koetspoort met bepleisterde omlijsting.

Gevel Korte Riddersstraat: breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw met verwerking van zandsteen voor onder meer plint, kozijnconstructies en cartouches. Lijstgevel, drie linker traveeën oplopend in traptop (8 treden + topstuk) en vijfde travee bekroond door dakvenster met tuitgeveltje. Gemarkeerd door Brugse travee, type III; zandstenen basis; boogvelden en borstwering getypeerd door verfijnd maaswerk. Korfboogdeur met arduinen bordes uit de 19de eeuw.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 51/1905, nr. 31/1944.
  • CONSTANDT Luc (ed); BEERNAERT Brigitte; DUCHEYNE Frederika; ESTHER Jean-Pierre; GOEGEBUER Sibylla; RONSE Patrick; STRUYE Marleen, Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, 1988, p. 156-157.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 170.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje