Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen

Beschrijving

Samenstel van twee diephuizen van samen vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, 16de eeuw en eerste helft van de 17de eeuw. Vermoedelijk oorspronkelijk twee panden. Verfraaiende en historiserende "Kunstige Herstelling" van 1949-1952 naar ontwerp van architect R. Deruelle (Brugge) onder meer reconstructie van stenen kruis- en bolkozijnen, toevoeging van bovenlicht boven de deur en maaswerk in de boogvelden van de trapgevel rechts, behalve in zoldervenster waar oorspronkelijke werd hermaakt. Twee verankerde bakstenen trapgevels (respectievelijk 9 en 7 treden + topstuk) met gebruik van zandsteen voor kruis- en bolkozijnen. Vensters met afgeschuinde dagkanten en ontlastingsbogen. Hijshaken.

Links topstuk in overstek op rondboogfries met natuurstenen consoles, doorgetrokken over nummer 3. Rondbogig zoldervenster in geblokte omlijsting. Rechthoekige deur in neobarokke omlijsting van natuursteen. Hijsbalkgat. Brugs beertje van natuursteen ter bekroning van de top.

Links nummer 3. als breedhuis van vier traveeên en twee bouwlagen onder schilddak. Bakstenen lijstgevel gedateerd 1562, zie jaarankers doch 19de- en 20ste-eeuwse muuropeningen. Aflijnende rondboogfries op kraagstenen sluit aan bij nummer 5. Deels beglaasde "oude" deur met gestileerde gietijzeren hekjes geplaatst "in plaats van de bestaande" in 1938.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1016/1938, nr. 399/1949.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje