Stadswoning De Biekorf

Beschrijving

"dit huys is de kroon ghenaemt", zie opschrift op de puilijst, eertijds zogenaamd "De Biekorf". Breedhuis met bijna gevelbrede trapgevel (6 treden + topstuk); van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Oude kern uit 14de-15de eeuw, zie hoge zijpuntgevel met vier gedichte spitsboognissen waarvan één met drielob, en eiken dakconstructie. Huidig uitzicht resultaat van historiserende "Kunstige Herstelling" in 1910 naar ontwerp van architect K. Poupaert (Brugge) en E. Thienpont (Brugge): vermoedelijk onder meer vernieuwen van kozijnconstructies - oorspronkelijk alle met bolkozijn. Bakstenen trapgevel met uitgewerkte muurankers; ontlastingsbogen van donkere baksteen met mascarons en aanzetstenen. Houten winkelpui met huisnaam op puilijst; ramen met kleine roedeverdeling en portaaltje bezet met wit-blauwe faiencetegels.

Interieur. Eiken dakconstructie uit 14de-15de eeuw.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 430/1910.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 131.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje

Aanvullende informatie

Het oorspronkelijke huis uit het einde van de 13de eeuw omvatte het hoekhuis Ridderstraat 21-23A en dit pand in de Hoogstraat. De bestaande kapconstructie bevat sporen die waarschijnlijk afkomstig zijn van de oorspronkelijke sporenkap. Dendrochronologisch onderzoek dateert de veldatum van het eikenhout van deze sporen in 1275.

• VAN EENHOOGE D., DEBONNE V. & HANECA K. 2018: Middeleeuwse dakkappen in Brugge en ommeland. Een catalogus, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 97, Brussel.