Cinemacomplex Memling

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cinemacomplex Memling

Beschrijving

Voormalig cinemacomplex "Memling" in gebruik tot 1994 met bijhorende panden aan de Twijnstraat nummer 12. Thans brasserie en jeugdhotel. Twee diephuizen van respectievelijk vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken (Vlaamse pannen), in 1925 grondig vernieuwd tijdens "Kunstige Herstelling". Centrale vierledige rondbooggalerij van zandsteen van 1953, recent aangepast. Twee trapgevels (10 treden + topstuk) van verankerde baksteen met gebruik van zandsteen voor de "nieuwe" kruis- en bolkozijnen, aanzetstenen en mascarons. Rondboogluiken in de geveltoppen. Rondboogdeuren met sluitsteen en imposten in uiterste travee. Interieur met cinemazalen volledig verdwenen.

• Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 540/1994, nr. 2470/1994.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 605/1925, nr. 905/1953.