Herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kleine Herstbergestraat. Monumentaal herenhuis, thans hotel van negen + vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Oude 17de-eeuwse kern, zie kelder. Huidig uitzicht gewijzigd ten opzichte van toestand van 1888: centrale rondboogdeur en twee rondboogvensters onder balkon met smeedijzeren leuning van het middenrisaliet zijn vervangen door drie rechthoekige vensters; de huidige poort links in plaats van twee vensters. Laatclassicistische lijstgevel, bepleisterd en geelbeschilderd, boven de grijze plint met zeven kelderopeningen onder meer vijf blinde en twee getraliede. Begane grond verlevendigd met imitatievoegen. Rechthoekige vensters met lekdrempelconsoles, op de bovenverdieping ingepast in doorlopende rechthoekige nissen met geometrische versiering op de borstweringen. Behouden balkon op zware consoles. Kroonlijst op klossen aanzettend op trigliefenfries.

Interieur. 16de-eeuwse kelder met vier graatgewelven op middenzuil en kaarsnissen in zijmuur. Koetsdoorgang met neorenaissancestucwerk. Trapzaal met engelse trap waarvan eiken treden rusten op ijzeren griffioenen in empirestijl, neorenaissancegetint stucwerk en marmeren bevloering. Op de begane grond, empiresalon uit het eerste kwart van de 19de eeuw en één neorenaissancesalon, vermoedelijk van 1888. Eetkamer met neobarokke deuromlijstingen, vermoedelijk van 1888. Op de bovenverdieping, neorococosalon en - kamer uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumetenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, doss. 665.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Archieffoto, Nota, 1972.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 22/1888.