Gildehuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie gildehuizen

Beschrijving

Drie panden opgetrokken in plaats van drie houten gevels in opdracht van het ambacht van de goudsmeden. De hoekpanden respectievelijk zogenaamd "Huis van de Goudsmede", voormalig ambachtshuis van goudsmeden, en "Ten Hooghe". Nummer 14 met oude kern van 1635 verbouwd tot lijstgevel in de loop van het eerste kwart van de 19de eeuw. Diephuizen bij respectievelijk de Meestraat en de Kleine Hertsbergestraat, drie + respectievelijk vijf/drie traveeën, zeven/zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Oude kernen van 1635 volgens cartouches of vroeger, doch jaartal 1650 in de zijgevel van nummer 12; huidig uitzicht resultaat van onder meer verfraaiende "Kunstige Herstelling" van 1912 waarbij onder meer portaaltje met leien pui, het smeedijzeren uithangbord en cartouches werden toegevoegd. Nummer 16: huidig uitzicht resultaat van historiserende "Kunstige Herstelling" van 1955 naar ontwerp van architect M. De Meester (Brugge) onder meer aanbrengen van vensternissen. Verankerde bakstenen trapgevels (8 treden + topstuk) met overkragende bovenverdieping op rondbogen aanzettend op zandstenen kraagstenen. Rechthoekige vensters, op bovenverdieping in rondboognissen met naam- en jaarcartouches.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 364/1907, nr. 835/1954.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje