Kleine Schranshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kleine Schranshoeve

Beschrijving

Gelegen aan de Stompaarshoek. Ook genaamd Hoeve Nauwelaerts naar de vroegere bewoners; ouderlijk huis van de in de streek beruchte bendeleider Nauwelaerts (eerste kwart van de 20ste eeuw).

Vernieuwde hoeve: oorspronkelijk woonstalhuis met breder uitgebouwde zuidelijke stalling (zie inplanting op Poppkaart), volgens jaarsteen in deuromlijsting opklimmend tot 1771, en later aansluitend ten zuiden gelegen woonhuis (zie bouwnaad); omringend terrein met gazon, bloemen- en moestuin ten oosten en gekasseid erf ten westen, aansluitend westelijk bijgebouw van totaal negen traveeën en één bouwlaag onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met volgens eigenaar eertijds wagenhuis, paardenstal, voederhuis, varkenshok en bakhuis. Houten karrenkot ten noorden, heropgebouwd volgens oude foto's. Verspreide arduinen drinkbakken met paardenringen. Met palm en haagbeuk omhaagde voortuin waarin heropgemetste bakstenen waterput met galg.

Verankerd, bakstenen hoevegebouw van vier + vier + vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met noordelijk aandak, getande baksteenfries en gepikte plint. Diverse muuropeningen: beluikte en betraliede, zandstenen kruiskozijnen in woongedeelte, rechthoekige vensters onder houten latei en segmentboogvensters met verwerking van gesinterde steen in de ontlastingsbogen. Rondboogdeur in geprofileerde, zandstenen omlijsting met imposten en sluitsteen met jaartal "1771" en schelpmotief onder waterlijst, hoger spitsboognisje met Onze-Lieve-Vrouwebeeld; rechts van de deur gevelsteen "AVA. MET. ELN" (Adriaan van der Auwera met Elisabeth Lenaers). Noordelijke puntgevel op schouderstukken met muurvlechtingen van gesinterde steen, overhoeks topstuk, korfboogluiken en opkamervenster. Westgevel met moosgat en naar oude foto's heropgebouwd afdak met houten stijlen.

Interieur met behouden balkenrooster, schouw en binnendeuren.

Auteurs: Steyaert, Rita