Stadswoning met achterhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning met achterhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groene Rei met omgeving

Beschrijving

Dubbelhuis van vier/drie traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. In de loop van de 19de eeuw aangepaste muuropeningen, zie ontlastingsbogen en muurbanden ter hoogte van de lateien en vroegere doorgetrokken onderdorpels; onder meer in 1842 worden twee benedenvensters voorzien van middenstijlen verplaatst. Consoliderende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect B. Delaey (Brugge). Verankerde geelbeschilderde bakstenen lijstgevel, heden met rechthoekige muuropeningen van variërende afmetingen. Poort en bovenvensters met afgeschuinde dagkanten en imitatienegblokken tussen penanten belijnd met horizontale banden.

Achterhuis aan de Groenerei van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 16de eeuw; later aanpassingen onder meer van muuropeningen. Verankerde bakstenen tuitgevel. Brugse travee, type I met rechthoekige muuropeningen; bewaarde afgeschuinde dagkanten sporen van ontlastingsbogen en grote roedeverdeling.

• Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 485/1998.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 120.