Hoekhuis met Mariabeeld

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Spiegelrei. Diephuis van drie traveeën + vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de Spiegelrei, leipannen). Laatmiddeleeuwse kern, zie zijgevel; reiegevel met jaarschrift 1764. "Kunstige Herstelling" in 1937 naar ontwerp van architecten T. Raison (Brugge) en H. Bovée (Brugge): onder meer gevel kant Spiegelrei reinigen van gevel, vervangen van deur door venster, vernieuwen houtwerk; kant Genthof gedeeltelijk vernieuwen van parement, vernieuwen basissen. Aan de Spiegelrei: trapgevel (10 treden + topstuk) van verankerde gele baksteen boven de begane grond van gesinterde baksteen. Gevelbreed risaliet tussen gesuperposeerde hoekpilasters en belijnende kordons tussen tweede bouwlaag en geveltop. Licht getoogde muuropeningen met rocaillesluitsteen. Resterende arduinen posten van de inmiddels tot venster herleide middendeur. Boven- en topvensters in arduinen omlijsting, laatst genoemde doorlopend over penanten bij bovenvensters. Schuiframen met kleine roedeverdeling van de benedenvensters teruggaand op 1937. Afgeschuinde hoek voorzien van Mariabeeldje met Kind in nis. Gevel aan Genthof, verankerde lijstgevel van rode baksteen geritmeerd door Brugse travee type I met kruiskozijnen. Eén beluikte en één betraliede kelderopening. Korfboogdeur met afgeschuinde dagkanten. Pittoreske houten dakkapellen en dakvenster met tuitgeveltje, links ervan imposante schouw.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 23/1937.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 97.