Augustijnenhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Augustijnenhoeve

Beschrijving

Oorspronkelijk omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen (zie Vandermaelenkaart), heden langgestrekt gebouw van negen traveeën en één bouwlaag, aangepast als tweegezinswoning onder zadeldak (nok loodrecht op straat, kunstleien), gevelsteen "1656" in westelijke puntgevel.

Verankerd, bakstenen gebouw met gecementeerde, beschilderde plint en beschilderde speklagen; aangepast rechter deel en aan zuidwest-zijde haaks gecementeerd aanbouwsel met gedateerde puntgevel op schouderstukken. Zandstenen, witgeschilderde kruiskozijnen en aangepaste rechthoekige vensters; ontlastingssysteem van gesinterde baksteen. Rondboogdeur met imposten en sluitstenen, rechthoekige poort onder houten latei.

Oostelijke voorgevel met vier paardenringen. Zuidelijke puntgevel met rondboogluik en steigergat, aansluitende lijstgevel (zie haaks aanbouwsel) met rechthoekige opkamer en keldervensters.

Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde