Handelshuis 't Nieuw Torretje

Beschrijving

"Dit huis is 'T Nieuw Torretje", zie opschrift boven deur. Ten opzichte van de rooilijn inspringend, eclectisch handelshuis met neorenaissance- en barokinslag naar ontwerp van architect O. De Breuck (Brugge) van 1885 in aansluiting bij het geïntegreerde en "te restaureren" nummer 10. Vervangt een pand met 18de-eeuwse(?) lijstgevel opgenomen in de straatwand. Het oorspronkelijke ontwerp voor de nieuwbouw van architect I. Alleweireldt (Brugge) van 1858 is meer uitgesproken geïnspireerd op de Brugse 17de-eeuwse barok, zie nummer 10.

Breedhuis van zes traveeën, onder meer bredere inrijpoorttravee, en twee bouwlagen onder zadeldak. Donkerrode baksteenbouw met verwerking van natuursteen onder meer voor ornamenten. Twee trapgevels, links met overkragende top voorzien van rolwerk en bolbekroning, rechts lager en met oculus in de top; ertussen, achtzijdige arkel opgevangen door een Ionisch zuiltje en afgelijnd door een boogfries onder de peerspits. Vensterboogvelden, op bovenverdieping met neobarokke cartouches; in de top, met schelpversiering. Behouden houtwerk; onder meer paneeldeuren met getralied tweedelig bovenlicht aan weerszij van de boogpoort met afgeschuind beloop. Links, vermoedelijk in jaren 1920 aangepaste pui waarin alleen het middenvenster werd omgebouwd tot winkeldeur.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 87/1858, nr. 1/1885.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 95.