Laatgotische stadswoning

Beschrijving

Laatgotisch dubbelhuis van circa 1550; vijf traveeën, souterrain en drie naar boven toe verlagende bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat). 1868: vervangen van de ramen met kleine door grote roedeverdeling en plaatsen van een (tweede?) deur in de vijfde travee rechts. 1976: de historiserende restauratie naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge) herleidt laatst genoemde deur opnieuw tot venster, herstelt middendeur, reconstrueert de gekanteelde gevelbekroning en het maaswerk onder meer op basis van sporen, en voegt stenen kruis- en bolkozijnen in; souterrain verbouwd tot winkelruimte.

Verankerde bakstenen schermgevel afgelijnd door kantelen. Brugse travee, type I met zandstenen basis; boogvelden en borstwering getypeerd door fraai maaswerk met driepas-, cirkel-, visblaas- en lobmotieven.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier 202/5350.
  • Dienst Monumentenzorg en stadsvernieuwing Brugge, Nota, 22 oktober 1976.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 49/1868, nummer 127/1868.