Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit eind 17de eeuw. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1979-1983 naar ontwerp van architect H. Davans (Brugge): onder meer herschilderen in typisch baksteenrood en vernieuwen van ramen naar bestaand 19de-eeuws patroon. Beschilderde bakstenen halsgevel met verwerking van natuursteen onder meer voor horizontale banden. Op rondbogen overkragende bovenbouw. Rechthoekige vensters; ontlastingsbogen met mascaron en aanzetstenen. Topvenster; in het boogveld, cartouche met afbeelding van weegschaal; flankerende pilasters onder driehoekig fronton met blinde oculus. Verbouwde begane grond. Smeedijzeren arm met recent uithangbord.

Rechts, deel van nummer 28. Soortgelijke halsgevel als imitatie, mogelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Vensterboogvelden: bas-reliëfsvoorstellingen van Mercurius l., Neptunus r., en zeilschip bovenaan.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1728/1979.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 91.