Stadswoning met winkelpui

Beschrijving

Imposant laatclassicistisch breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 19de eeuw met pui van 1883. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel. Bovenbouw als gevelbreed, nauwelijks gemarkeerd risaliet geritmeerd door kolossale pilasters onder hoofdgestel met gelede architraaf, fries met trigliefen en kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters. Neoclassicistische, houten winkelpui geleed door pilasters onder rechte kroonlijst op consoles versierd met rozet en guirlande; verdwenen opschrift "Yzerhandel Gebr. De Smedt Cuisinières L.F.B."; vierledige indeling, oorspronkelijk met centrale deur en brede uitstalramen.

Achtergevel: 18de-eeuws gedeelte van vijf traveeën en twee bouwlaag onder zadeldak. Bewaarde bovenverdieping in classicistische stijl. Licht gemarkeerd middenrisaliet van drie traveeën onder driehoekig fronton met oeil-de-boeuf. Getoogde vensters in vlakke omlijsting met rocaillesluitsteen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nrs. 62 en 109/1883.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 8 april 1991.