Stadswoning met eclectische gevel

Beschrijving

Het diephuis van één travee en drie bouwlagen met een eclectische, uitzonderlijke gevel werd vermoedelijk gebouwd na de heraanleg van de Geldmuntstraat in 1859. Door de rooilijnwijziging, vastgelegd in het Koninklijk Besluit van 7 maart 1859, werden enkele oorspronkelijke huizen aan de zuidelijke straatzijde deels afgebroken en voorzien van een nieuwe gevel.

De stadswoning heeft een bepleisterde en witbeschilderde, in- en uitgezwenkte topgevel met rolwerk, uitgewerkt in een eclectische stijl. De gevel wordt verticaal benadrukt door hoekpilasters met centraal een mascaron. De vensters zijn zo opgebouwd dat ze versmallen en verkleinen naar boven toe. Op de tweede bouwlaag komt een drielicht voor waarboven bakkerssymbolen tussen hoornen des overvloeds zijn aangebracht. Bewaard houtwerk met fijne roeden onder meer bovenlichten voorzien van vorkverdelingen.

Deze tekst is een samenvoeging van volgende twee teksten:

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002193, 107 Monumenten – deel 1 (GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 2002).
  • GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18na, Brussel – Turnhout, 71.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje