Burgerhuis in rococostijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in rococostijl

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving

Beschrijving

Dubbelhuis in rococostijl; vier traveeën en twee bouwlagen onder gemansardeerd zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1982 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge) onder meer vernieuwen houtwerk naar bestaand model. Bepleisterde lijstgevel geelbeschilderd boven de grijze plint. Begane grond verlevendigd met imitatiebanden uitstralend boven de rondbogige muuropeningen; arduinen deurbordes; uitgewerkte bovenlichten met kleine roeden en schelpmotieven oorspronkelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Geprofileerde puilijst. Licht getoogde bovenvensters in vlakke omlijsting onderaan aansluitend bij de benadrukte borstwering. Eenvoudig hoofdgestel. Drie houten dakkapellen, in het midden met uitgewerkte vleugelstukken en accoladebogige kroonlijst voorzien van cartouche; links en rechts, kleiner en eenvoudiger.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 70.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje