Neogotische stadswoning

Beschrijving

Neogotisch breedhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; mogelijke oudere kern bewaard want gevel opgebouwd in drie fasen ter vervanging van twee lijstgevels: nummer 30 in 1886; nummer 28 tot één bouwlaag in 1889 en tot huidige drie bouwlagen in 1891. 1913: opsplitsing van het pand in twee. Schermgevel met gekanteelde borstwering met gebruik van gesinterde baksteen voor de plint, van arduin voor de betraliede openingen onder ontlastingsboog en arduinen latei en van witsteen voor de kruiskozijnen. Brugse travee, type I; borstweringen en boogvelden met maaswerk. Op begane grond drielicht onder geblokte ontlastingsboog met als sluitsteen, de console - met cartouche met drie eenden en vrouwenhoofd - van een penant.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 103/1886, nr. 71/1889, nr. 82/1891, nr. 75/1894, nr. 215/1913.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 56.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje