Herenhuis

Beschrijving

Gelegen aan hoek met Ieperstraat. Breedhuis van vijf + twee traveeën en twee en een halve bouwlaag volgens bouwaanvraag van 1829. Bepleisterde lijstgevel met enkelhuisopstand. Imitatiebanden op de begane grond; getraliede keldergaten. Belijnende puilijst en kordon vormende lekdrempels op tweede bouwlaag, in de uiterste linker- en rechter travee onderbroken door een klein balkon met smeedijzeren hek. Rechthoekige openingen in geprofileerde omlijstingen, op de licht verhoogde begane grond en de mezzanino voorzien van lekdrempels op consoles. Rondboogpoort onder geprofileerde omlijsting in vierkante nis; waaier met later glas in lood. Rechts, lage bakstenen aanbouw van één travee van 1829 doch onder meer in 1928 aangepast en verhoogd. Geprofileerde segmentboognis.

Achterhuis, kant Ieperstraat. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen, uit de 17de eeuw. Verankerde bakstenen, witbeschilderde tuitgevel met bovenvensters voorzien van afgeschuinde dagkanten. In topstuk, bolkozijn met afgeschuinde dagkanten, bekroond door oculus.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, zonder nummer 1829, nummer 688/1928.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 53 en 141.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje