Huis Hertsberghe

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "Hertsberghe". Diephuis van vijf traveeën en drie bouwlagen + attiekverdieping onder schild- en zadeldak. Naar verluidt, laatmiddeleeuwse kern volgens achtergevel en soortgelijke dakkap als nummer 1. Huidig, empiregetint uitzicht van circa 1800. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met horizontaal belijnde puilijst en kordon. Tweede en derde bouwlaag: rechthoekige vensters met lekdrempels op gegroefde consoles met dropmotief. Attiekvensters alternerend rondbogig met gelede ombuigende lijst en rechthoekig onder ruit met vaasmotief. Winkelpui met entresol van 1955.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 448/1955.
  • DEMAREST H., ARICKX B., In 't kwartier van Jan, Brugge, 1974, p. 37-38.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 4.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje

Aanvullende informatie

Het pand bestaat uit een voorhuis en achterhuis, elk met een bewaarde oude sporenkap. De dakconstructie van het voorhuis is waarschijnlijk gelijktijdig opgetrokken met de nagenoeg identieke kap van het buurhuis Academiestraat 1. De kap van Academiestraat 3 bleef evenwel slechts gedeeltelijk bewaard. Verdwenen sporenparen wijzen op een uitkragende houten gevel aan de straatzijde. Op sommige sporen is hetzelfde eigendomsmerk aanwezig als in de kap van het buurhuis. Dendrochronologisch onderzoek plaatst de oprichting van de dakkap tussen 1338 en 1352.

De tweede verdieping van het achterhuis werd in de 15de eeuw van een zoldering voorzien, maar was oorspronkelijk een kleine zaal met een houten tongewelf tegen een sporenkap met voetraveling. Deze kap is op enkele verschillen na bijna identiek aan die in het voorste (zuidelijke) gedeelte van het pand. Enkele hanenbalken dragen dezelfde eigendomsmerken als in de waarschijnlijk gelijktijdig gebouwde kap van het buurhuis Academiestraat 1, waarvan het bouwhout een veldatum heeft tussen 1338 en 1349. Dendrochronologisch onderzoek dateert de oprichting van de kap onder voorbehoud tussen 1332 en 1352. Deze hypothetische datering wordt ondersteund door de datering van de kap van het voorhuis tussen 1338 en 1352.

• VAN EENHOOGE D., DEBONNE V. & HANECA K. 2018: Middeleeuwse dakkappen in Brugge en ommeland. Een catalogus, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 97, Brussel.