Feestzaal Patria

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Feestzaal Patria

Beschrijving

Voormalige feestzaal van de Franstalige katholieke kring zogenaamd "Patria" gebouwd in 1888 door burgemeester E. De Malander die zelf de plannen zou opgesteld hebben en laten tekenen door stadsarchitect I. De Pauw. Enig resterend deel van het imposante complex, gesloopt in 1973 en in 1976 vervangen door appartementsgebouwen.

Neogotische voortrapgevel (13 treden en topstuk) van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok loodrecht op de straat). Baksteenbouw op arduinen plint. Dubbelhuis met gemarkeerde middentravee met Brugse travee, op de bovenverdieping bakstenen erker op getrapte consoles, onder leien lessenaarsdak afgewerkt met trappen; deur en kruisvensters met fraaie bakstenen drielobtracering. Zijtravee met drielichten en dito tracering, op de begane grond deels aangepast als winkelraam en witgeschilderd.

Achtertuitgevel en achterbouw van voormalige feestzaal onder hoog geknikt leien dak.

• Guide du Touriste au Pays de Renaix, Promenades, impressionsexcursions, itinéraires, Renaix, s.d.