Weverij Utexbel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Weverij Utexbel

Beschrijving

Weverij zogenaamd "Utexbel", voorheen textielfabriek Delhaye-Hennion zogenaamd "Le Soleil", in 1908 in gebruik genomen en deeluitmakend van de groep Lagache, in 1945 "Utexbel" (zie Spinstersstraat). Nu deel van het grote gebouwencomplex van Utexbel in de César Snoecklaan, opgetrokken in 1969.

De fabriekspoort geeft toegang tot een kleine binnenplaats. Links van de poort, conciërgewoning en magazijn, ertegenover ketelhuis en ronde fabrieksschoorsteen. Rechts van de poort, magazijn. De weverij zelf en de magazijnen vertonen dezelfde eenvoudige bouwstijl van baksteen en constructiemethode met sheddaken en vakwerkliggers gedragen door ijzeren zuilen.

De conciërgewoning werd gesloopt en het rechtse magazijn aan de straat kreeg een plat dak.

Auteurs: Jacobs, Els