Directeurswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Directeurswoning

Beschrijving

Voormalige woning Victor Derudder, directeur van het erachter gelegen voormalige textielbedrijf Derudder, opgericht in 1904 (zie Jan van Nassaustraat). Onderkelderd herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (pannen en leien) met oeils-de-boeuf en dakkapel, vermoedelijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw, aangepast naar ontwerp van architect A. Massez van 1923. Dubbelhuis met sobere gecementeerde gevel met neoclassicistische referenties in de cementering en de dakkapellen.

Interieur. Kelder met bakstenen troggewelven met ijzeren liggers. Mozaïekvloer in gang. Salon en eetkamer met beschilderd plafond en gescheiden door deur met glasramen. Keuken eveneens toegevoegd in 1923.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1923. 1.1-30.6.