Textieldrukkerij De Nieuwe Leie

Beschrijving

Zogenaamd "De Nieuwe Leie", textieldrukkerij, ervoor zogenaamd "NV De Leie". Eerste fabriek (spinnerij, weverij en ververij) opgericht door J. Van Ex-Toelen in 1911. Tijdens de Eerste Wereldoorlog in gebruik als "Herzog Albrecht kazerne". In 1922 verkocht aan O. Thomaes en in 1923 omgevormd tot N.V. "Teintureries Belges", deeluitmakend van de groep AVO, textielveredelingsbedrijf voor katoen, artificiële en synthetische vezels. Huidige functie en bedrijfsnaam sinds 1993.

Omvangrijk fabriekscomplex onder sheddaken, naar verluidt met behoud van ijzeren zuilen en vakwerkliggers. De kantoren zijn nu ondergebracht in de voormalige machinekamer, samen met het ketelhuis ernaast en de gesloopte fabrieksschoorsteen, eertijds architecturaal markante onderdelen van het fabriekscomplex.

• Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nummer 300.
  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Inningsregister van de bouwbelasting, 1909-1910.
  • Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, Register van inschrijvingen van onderzoeken de commodo et incommodo, 1903-1924.
  • Stedelijke Musea Ronse, Archief.
  • HEYSE M. - GADEYNE G., Textiel te Ronse, 1800-1940, Een menselijk mirakel, Ronse, 1984, p. 20.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

De bedrijfsactiviteit werd stopgezet in 2000. Kort daarna, in december 2002, werden het terrein en de gebouwen eigendom van de stad Ronse. De site kreeg een culturele bestemming met onder meer het cultureel centrum De Ververij en een nieuwe academie. Een klein deel van het fabriekscomplex onder sheddaken en de omheiningsmuur, de machinekamer en het ketelhuis bleven hierbij behouden en werden herbestemd. Het masterplan voor de site is een realisatie van architectenbureau EVR uit Gent, indertijd aangesteld met de hulp van de Vlaams Bouwmeester.

Auteurs: Jacobs, Els