Woning van Dr. Hermes Van Wynghene

Beschrijving

Voormalige woning van Dr. Hermes Van Wynghene, raadsheer van Keizer Karel, volgens archiefdocumenten door zijn zoon in 1586 "gereconstrueerd". Vanaf begin 17de eeuw zogenaamd "Huis van Cuerne" naar de eigenaar Jean de Tollenaere, heer van Cuerne, gehuwd met de dochter van H. Van Wynghene en die in 1630 onderdak verleenden aan Jan van Nassau en zijn echtgenote Ernestine De Ligne bij hun blijde intrede als heren van Ronse. Circa 1658 ingericht als pastorie van de Sint-Martinuskerk door toenmalig pastoor Christophorus de le Tenre. Sinds midden 19de eeuw in bezit van de familie Magherman (confer Poppkaart) en laatst gekend als "huis Feron-Magherman".

Woonhuis met oude, vermoedelijk eind 16de-eeuwse kern op L-vormige plattegrond, volgens kaartboek van 1684 (nummer 41) met torentje achteraan, in de eerste helft van de 19de eeuw aangepast in empirestijl en achteraan uitgebreid tot rechthoekige plattegrond. Onderkelderde, verankerde, thans bepleisterde en geschilderde voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen vooraan onder steil zadeldak (pannen) met dakkapel; drie rechtse traveeën met oude ankers met kram en krul en kelderluik; deels bewaard schouderstuk op geprofileerde console. Rechthoekige vensters, op de bovenverdieping op doorgetrokken dorpels; vernieuwd houtwerk naar 19de-eeuws model. Rondboogdeur in fijne arduinen omlijsting met imposten vermoedelijk aangepast midden 19de eeuw en voorafgegaan door perron en dubbele trap, thans met drie traveeën binnenin. Gecementeerde achtertrapgevel (9 treden + topstuk) met schouderstukken, twee bouwlagen en drie traveeën met oude ankers met kram en krul en vernieuwd hardstenen bolkozijn in top; sporen van zandstenen hoekblokken aan binnenzijde. Restant van zandstenen waterlijst en dito hoekblokken zichtbaar in zijgevel. Sinds midden 19de eeuw rechts toegevoegde twee traveeën met twee bouwlagen en plat dak achter dito travee.

Interieur. Centrale gang in empirestijl, vooraan met tongewelf met nieuwe treden naar oorspronkelijke verhoogde begane grond. Rechtse kamer met behouden bepleisterde balkenlaag en vermoedelijk 18de- en 19de-eeuwse beschildering met onder meer cartouches met vogels en blad- en bloemenranken; marmeren schouwen. Rechter travee met behouden balklagen en onderkelderd met vier parallelle tongewelven (parallel aan de straat) toegankelijk via een stenen buiten- en binnentrap; achterste kelder met korfboogdeurtje met sponning en aanzet van kruisgewelf, vermoedelijk uit de 16de eeuw.

• DECONINCK J., Een onbekende kaart van de vrijheid van Ronse uit 1623, in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en van het Tenement van Inde, XXXIX, 1985, p. 86.
  • DELGHUST O., Renaix à travers les âges, Bruxelles, 1975, p. 142, 153.
  • DELGHUST O., Mélanges d'histoire locale, Une contribution de guerre en 1586, fasc. 2, p. 33-41.