Hoekhuis

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kasteelstraat. Voormalige zogenaamde "Cordonnerie du Lion de Flandre - J. Merry-Leroy". Hoekhuis van vijf en vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, in kern uit de eerste helft van de 19de eeuw, volgens archiefdocumenten gebouwd of verbouwd door A. Leroy in 1875, begin 20ste eeuw voorzien van fraaie houten winkelramen links en rechts van het hoekportaal met gietijzeren zuil en vermeld opschrift. Behouden gepleisterde en geschilderde bovenverdieping met rechthoekige vensters op doorgetrokken dorpels. Verbouwde pui met behouden gietijzeren zuil.

• DECLERCQ G., Etude architecturale et historique de l'habitat renaisien au 19e siècle, in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en van het Tenement van Inde, XXIX, 1980, p. 127-128.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen