Godshuis der Heilige Familie

Beschrijving

Sterk aangepast godshuis van de gasthuiszusters augustinessen van Mechelen; volgens testament van burgemeester E. De Pauw en diens broer Isidoor na zijn dood (1894) ingericht in hun vroeger woonhuis in 1895. Het geheel werd in 1895-1896, 1897, 1898 en 1900 aan oostzijde uitgebreid met nieuwe vleugels naar ontwerp van de Mechelse architect Huyghebaert.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder later pseudo-mansardedak (nok parallel aan de straat), oorspronkelijk onder pannen zadeldak met hogere, driehoekig afgesloten ingangstravee (zie oude prentkaart), opklimmend tot einde 19de eeuw.

Bakstenen lijstgevel op plint van zandsteen en arduin, gemarkeerd door lisenen. Rechthoekige vensters met arduinen dorpels en beschilderde hoekstenen. Centrale rondboogdeur in arduinen omlijsting. Links, ter plaatse van de zogenaamde "huizekens van het gesticht", rusthuis van tien traveeën en drie bouwlagen, op de plint gesigneerd "1979, E. De Wachter".

• S.N., Onze-Lieve-Vrouw-Waver 1900, Sint-Katelijne-Waver 1900, s.l., 1989, p. 24.

Auteurs: Steyaert, Rita