Watermolen Molen te Squeere

Beschrijving

Voormalige watermolen zogenaamd "Molen te (S)queere" aan de Molenbeek. In de regesten van het kapittel van Ronse wordt de molen te Krekelberg reeds in 1374 vermeld bij aankoop ervan door de kapelaan. In 1577 vermeld als "watermolie te Crekelberghe", met hoeve. Na de Franse revolutie als bezit van het kapittel verkocht. In de 19de eeuw bekend als maalderij van de familie De Man. In 1864 verkocht aan De Wolf. Door eigenaar A. De Wolf gentegreerd in blekerij en ververij. In 1912 oprichting kleurenfabriek of blauwververij zogenaamd "De Wolf frères" en nu volledig verdwenen.

Zeer ruim woonhuis, vermoedelijk opgetrokken in twee fasen, van negen traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen), gelegen links van de Molenbeek. Witgeschilderde bakstenen voorgevel met rechthoekige muuropeningen, afgelijnd door muizentand. Vensters met vernieuwd houtwerk, op begane grond afgesloten door persiennes. Beraapte achtergevel.

Haaks aangebouwde vroegere schuur van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannendak. Getoogde inrijpoort in rechtse travee Gedichte benedenvensters.

Erachter, over de Molenbeek gelegen voormalige blauwververij "De Wolf frères" met incorporatie van de oude watermolen. Nu volledig in puin. Bewaarde ronde fabrieksschoorsteen van 1900.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, Scheldedepartement, nummer 5978.
  • Rijksarchief Ronse, Bedrijfsarchieven, De Wolf Frères.
  • Stedelijke Musea Ronse, Archief.
  • EMMANUEL-M. (Br.) - MORA N., Eigen schoon, De watermolens van Ronse en wat er mee in verband staat, s.l., s.d., p. 69-74.
  • GADEYNE G., Inventarissen van archieven van kerkfabrieken (Oud Regiem), Deel II: Kapittelkerk en parochiekerken van Ronse, Brussel, 1979, p. 223.
  • VANDEPUTTE J.L.Th., De molens van het arrondissement Oudenaarde, Uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 1974, p. 157-159.