Herberg Cheval Rouge

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Cheval Rouge

Beschrijving

Voormalige smidse op U-vormige plattegrond, sinds 1869 herberg zogenaamd "Cheval Rouge". Witgekalkt gebouw op de oude rooilijn. Heden zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak (rechts travee gesloopt en nieuwe bouw op de vooruitgeschoven rooilijn), linker zijgevel met sporen van vlechtingen wijzend op oudere kern opklimmend tot de 18de eeuw. Rechthoekige deur en vensters op dorpels. Deels behouden L-vormige stallen, thans uitziend op Louis Vangrootenbruelstraat: gewitte gevels met steunberen en grote korfboogpoort; leien zadeldak. Haakse vleugel met links zijaandak met vlechtingen.

• Rijksarchief Ronse, Hedendaags Gemeentelijk Archief Ronse, nummer 686.