Garage Nottebaert en burgerhuis

Beschrijving

Voormalige "Garage Nottebaert" met dubbele woning gesigneerd architect A. De Gavre, volgens bouwplan gebouwd in 1940 bij de reeds bestaande achterliggende garage. Gele baksteen op plint van arduin en rode baksteen. Smal enkelhuis van twee traveeën en ruim dubbelhuis met markerende asymmetrische puntgevel en vrijstaande rechter zijgevel; drie bouwlagen en imposante zadeldaken (nok parallel met de straat, pannen). Sterk horizontaal gemarkeerde gevels met omlopende arduinen cordons, gevelbrede omlopende erkers en balkons met afgeronde hoek en verspringende houten kroonlijsten. Brede vensterregisters, in rechts hoekpartij met glas-in-loodramen. Dakvenster met smalle horizontale raampjes in rechter hoektravee. Deurportaal (nummer 31) met afgeronde wanden bezet met zwarte tegels, deur in glas en gesmeed ijzer. Achterliggende centrale hal met bordestrap, links salon en eetkamer en rechts bureau.

Interieur. Ruime traphal met centrale vide en behouden, in de originele kleuren rood- en geelgeschilderde omlopende trap met op de overloop aan de voorgevel ijzeren raam met glas-in-loodtableau met exotisch tafereel. Bureau en eetkamer met ingebouwde wandkasten uitgevoerd door het Ronses meubelatelier M. Van Coppenolle.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1940. 1.1.-31.12.