Herenhuis en atelier

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis en atelier

Beschrijving

Imposant herenhuis met rechts en achter aanpalende ommuurde tuin en atelier onder pannen sheddaken reikend tot de spoorweg, gebouwd in 1910 door industrieel H. Neckebroek, naar ontwerp van architect Albert Massez. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met dakvenster en zinken oculi. Parement van witte geglazuurde baksteen in kruisverband met arduinen banden, kordons en plint. Centrale omlijste deur met bekronende natuurstenen erker en gekoppelde vensters onder doorgetrokken latei of kroonlijst; bewaard houtwerk; later geplaatste glas-in-lood raampjes.

Intact bewaard interieur met centrale gang met mozaïekvloer en -plint met florale motieven in art-nouveaustijl; erboven muurschilderingen op doek met vrouwenbustes in medaillons, verwijzend naar de textielnijverheid tussen bloemenranken; schildjes met initiaal N tussen dito ranken; beschilderd cassettenplafond. Kamers rechts met lambriseringen en ingewerkte kasten en zitbanken.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Inningsregister van de bouwbelasting, 1909-1910.
  • HERMAN-MASSEZ, mondelinge gegevens.