De Wyngaerd

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Wyngaerd

Beschrijving

Zogenaamd "De Wyngaerd", op Poppkaart aangeduid als "Pressoire au vin". Aanleg van wijngaard op de zuidhelling van de Muziekberg door E. Van Hoobrouck de Mooreghem, eerste wijnoogst in 1827. Wijngaard gerooid in 1844. Erna, samen met de hogervermelde "geuzentoren", respectievelijk eigendom van G. Scribe, Dupont en Ronsse. Het vroegere buitenhuis en bijgebouwen omsluiten een begraasde binnentuin.

Ten zuidwesten, woonhuis van twee bouwlagen met L-vormige plattegrond onder pannendaken; oorspronkelijk een rechthoekig gebouw ten zuiden, in U-vormige opstelling met de bijgebouwen, in de tweede helft van de 19de eeuw uitgebreid met een haakse achterbouw. Beraapte gevels met getoogde en beluikte vensters in vlakke witgeschilderde omlijsting en witgeschilderd houtwerk en windveren. Naar het zuiden gerichte voorgevel met lijstgevel van zes traveeën. Begane grond over de volledige gevelbreedte met glas en ijzer overluifeld. Zij- en achtergevels witgeschilderd.

Ten noorden, dienstwoning van het type boerenhuis met aanleunend dienstgebouw. Ten oosten, voormalige wijnpers van twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Licht getoogde vensters en deuren. Licht overwelfde ruimte op de begane grond met zichtbare sporen van de vroegere wijnpers.

• EMMANUEL (Br.), De Pastoor van de Wijngaard, in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en het Tenement van Inde, XVII, 1968, p. 49-54.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen