Parochiekerk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis

Beschrijving

Boerenhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (pannen), vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gewitte bakstenen gevel op grijze plint. Dubbelhuisopstand. Aflijnende muizentand. Getoogde vensters.

Voormalige schuur van 1950 tot 1995 in gebruik als parochiekerk tot 1996. Volgens bouwaanvraag verbouwd tot dorpskerk met de nodige aanpassingen onder leiding van architect M. De Roover (Vilvoorde). Bakstenen gebouw onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Toegevoegde portiek in de zijpuntgevel aan de straat. Voormalige achtergevel (nu linker zijgevel), versterkt door middel van steunberen, en voorzien van smalle rondboogvensters ten behoeve van de kerk. Klokkentorentje inmiddels weg.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1950. 1.10-31.12

De boerenwoning werd gesloopt tussen 2010 en 2012. De tot kerk verbouwde schuur bleef wel bewaard.