Eclectisch landhuis en Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Beschrijving

Zogenaamd "Restaurant Boeckhaege", voorheen zogenaamd "Villa des oiseaux", gebouwd begin 20ste eeuw door de J. Cambier naast nu verdwenen tuinpaviljoen uit de 19de eeuw. Vergroot en aangepast door R. Cambier in 1938. Verkocht door de familie Cambier in 1987. In 1993 hersteld en heringericht als horecazaak.

Eclectisch landhuis gelegen in fraaie, sterk afhellende tuin afgesloten door wit ijzeren hek. Vrij sobere baksteenbouw van twee bouwlagen en souterrain onder zadeldaken. Later gecementeerde gevels met schijnvoegen. Voorgevel met toegang en imposant bordes gelegen aan de tuinzijde. Uitspringende noordvleugel met driezijdige erker toegevoegd in 1938. Licht getoogde muuropeningen en eenvoudige rechthoekige deur met houten luifel.

Interieur volledig vernieuwd na meer dan tien jaar leegstand. In 1938 eveneens bouw van garage en duiventorentje.

Aan de straat, kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, voorheen ook zogenaamd "Kapel Cambier". Opgericht in 1899. Gerestaureerd in 1985-1986. Eclectische bakstenen kapel met portaal onder verspringende zadeldakjes (leien). Zijgevels met drie rondboogvensters met verschillende glasramen. Vierkante dakruiter.

Interieur met grotwerk met beelden van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Heilige Bernadette.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1938. 1.6-31.7.