Herenhuis met aanhorigheden

Beschrijving

Herenhuis met aanhorigheden in eclectische stijl met art-nouveau-inslag, gesigneerd en gedateerd "A. Massez/architecte Renaix/1908" op de dorpel van het uiterst rechtse benedenvenster. Naar verluidt gebouwd in opdracht van textielindustrieel Cyr Cambier, eigenaar van de verdwenen weverij en ververij in de nabijgelegen Watermolenstraat, op de plaats van twee oudere huizen.

Breedhuis met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien) met oeils-de-boeuf, zadeldakschild (pannen) achteraan. Gele bakstenen lijstgevel op arduinen plint met twee getraliede keldervensters. Respectievelijk rondboogvormige en rechthoekige vensters in zandstenen omlijsting met bewaard houtwerk. Borstwering en hoofdgestel verfraaid met sgraffitopanelen met vrouwenhoofdjes en gestileerde florale motieven in art-nouveaustijl. Rondboogdeur met houten vleugeldeur en fraai uitgewerkte deurbel rechts van deur. Links korfboogvormige koetspoort. Geaccentueerde deurtravee met houten erker op bovenverdieping en hoger opklimmend in dakvenster met gebogen pseudo-fronton, rondbogig tweelicht en oculus. Achtergevel in decoratieve en kleurrijke baksteenstijl. Rode bakstenen gevel met witte banden en boogfries, afgelijnd door middel van muizentand.

Aanbouwsel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) in identieke stijl, oorspronkelijk met keuken en dienstwoning, circa 1945 bij woning gevoegd. Ernaast dienstgebouwtje en fraai betegeld toilet, en aangebouwde druivenserre.

In het verlengde van het linker woongedeelte (bureau), veelhoekige houten veranda met tegelversiering op de kroonlijst.

Goed bewaard interieur. Trappenhuis met tegelvloer, bordestrap, muurschilderingen op doek, waarvan één gesigneerd A. Daems en glasramen. In salon, aan de straatkant houten schouwbekleding in art-nouveaustijl en fraaie radiatorbeschermers, in salon erachter rocaillestucwerk en op de muur geschilderde supraporta en schouwstuk.

Naar verluidt, tuintje achter woonhuis met vijver en pergola met Blauwe Regen aangelegd in 1945.