Koninklijk Atheneum

Beschrijving

Voormalig Koninklijk Atheneum, thans Dr. Ovide Decrolyschool. Oprichting van een eerste rijksmiddelbare school in Ronse in 1851 achter de oude Sint-Martinuskerk, nadien in de Kasteelstraat. In 1935-1936 oprichting van nieuwe Rijksmiddelbare scholen en eerste Koninklijk Atheneum naar ontwerp van stadsarchitect A. Massez zie plintsteen 1936.

Gebouwen op rechthoekige plattegrond met drie van de vier volgens plan uitgevoerde vleugels; twee bouwlagen onder schilddaken en platte daken; de westvleugel, voorzien voor openbare stortbaden, werd niet gerealiseerd. Baksteenbouw op arduinen plint. Omlopende overstekende houten kroonlijst op klossen.

Zuidelijke straatvleugel van negen + één uitspringende toegangstravee rechts, geritmeerd door bakstenen pilasters en vierkante vensters (ijzeren ramen) onder betonnen lateien; achtzijdig dakruitertje met belvedère en conisch dak boven middelste travee. Toegangstravee met centrale rechthoekige beglaasde ijzeren deur met art-deco-inslag in natuurstenen omlijsting met gesculpteerde vrouwenhoofdjes, halfzuilen en zijlichten onder rechte kroonlijst. Bovenverdieping met groot drielicht.

Oostvleugel met voorbouw van vijf + één uitspringende traptravee onder schilddak en aansluitende vleugel met klaslokalen onder plat dak en deels zichtbare kelderverdieping door het afdalend niveau. Sterk geritmeerde gevel met pilasters en brede ramen; ijzeren verdelingen. Gelijkaardige noordvleugel met aan de speelplaatszijde aanleunende overdekte galerij en identieke opstand. Recentere lage westvleugel voor kleutertuin.

Zeer functionele plattegrond met circulatiegangen aan de buitenzijde en heldere, aan twee zijden verlichte klaslokalen aan de speelplaatszijde. Behouden interieurafwerking met kleurrijke tegelvloeren en hoge plinten en deuromlijstingen en ruime inkom en traphal verlicht door hoge vensters.

Ruime, geplaveide speelplaats met drie centraal ingeplante imposante linden. Poortgebouw en conciërgewoning van 1938 zie Frédéric Bruneellaan nummers 51-53.

• Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, G. 2a-b.
  • DE ROUCK G., We waren er allen bij, Ronse, 1988, 145.