Villa Bois Saint-Pierre met dienstwoning, hoeve en tuin

Beschrijving

Zogenaamde "Villa Bois St.-Pierre" en bijhorende hoeve, in kaart gebracht als "Hoeve van baron Lefebvre" (midden 19de eeuw), "Domein Warmont Cocambre", en "Kasteel Gauthier", naar de eigenaar, thans nog in bezit van de familie Gauthier de Rasse.

Nummer 1. Gesloten hoeve, vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw aangebouwd tegen kasteel (nummer 3). Aan de straat gelegen, deels onderkelderd boerenhuis van vier traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Roodgeschilderde straatgevel op gepikte plint met beluikte houten kleine vensters op arduinen lekdrempels. Gecementeerde erfgevel met vernieuwde rechthoekige vensters en deur. Eén laadluik voor de zolderverdieping. Steekpomp voor de gevel.

Ten zuiden, bakstenen afsluitingsmuur met ezelsrug en groengeschilderd ijzeren hek tussen ijzeren en bakstenen pijlers.

Ten noorden, dwarsschuur onder overstekend zadeldak (pannen) met rechthoekige inrijpoort onder ijzeren latei, in de achtergevel getoogde poort. Uitgewerkte houten windveren tegen zijpuntgevel aan straatkant.

Nummer 2. Dienstwoning bij kasteel, namelijk voormalig jachthuis, door middel van jaarankers in blinde straatgevel gedateerd 1869, doch reeds getekend op Poppkaart van 1862. Voorgevel naar binnenplaats gericht, laatstgenoemde afgesloten door ijzeren hek tussen vierkante arduinen hekpijlers met schamppalen. Roze geschilderde gevels met licht getoogde muuropeningen. Blinde bovenverdieping

Nummer 3. Kasteel van twee bouwlagen onder zadeldaken (leien) op U-vormige plattegrond, aan de straatzijde uitziend op binnenplaats met bovengenoemde hoevegebouwen (nummers 1 en 2) voorzien van ijzeren afsluiting. Grote aangelegde siertuin, toegankelijk via ijzeren hek aan ijzeren hekstijlen ten zuiden en voorzien van deels ommuurde moestuin ten noorden. Een populierendreef leidt naar Schorissesteenweg.

Beraapte tuingevel, huidige voorgevel van tien traveeën. Nagenoeg rechthoekige vensters in vlakke witgeschilderde omlijsting met arduinen lekdrempels en witgeschilderde persiennes. Deur voorafgegaan door veranda. Twee getoogde poorten met flankerende schamppalen. Huidige roodgeschilderde achtergevel naar de straat gericht en uitziend op binnenplaats met dienstgebouwen.

Interieur. Eetkamer met fraaie houten neo-renaissance schouw en plafond versierd met borden in houten omlijsting.

Hondenhok voor drie honden, opgetrokken uit witgeschilderde baksteen op gepikte plint onder zadeldak (pannen) en afsluitend traliewerk. Rondboogvormige openingen op twee registers en in geveltop, medaillon met hondenkop.

• DESMIJTERE G. - DE SMET A. - MARTENS L. - LAMON L., Stenen mysteries in de Vlaamse Ardennen, Ronse, 1989, p. 119-122.