Concert- en danszaal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Concert- en danszaal

Beschrijving

Voormalige concertzaal opgericht door een vereniging van industriëlen voor de "Fanfare" op grond geschonken door J.-B. Delbar, zie kadastergegevens van 1868: oprichting van een "danszaal" in opdracht van J.-B. Delbar. In 1888 verhuisde de inmiddels Koninklijke Fanfare naar de nieuwe "Cercle catholique" zogenaamd "Patria" in de Zuidstraat. In 1913 werd het gebouw opgeslorpt in de hier opgerichte "mechanische weverij Torcq-Dopchie", in 1927 "A. Ramericq & Cie", na de Tweede Wereldoorlog "Debodenance Frères", thans koopzaal 't Kindt.

Aan de straat ingeplant woonhuis (nummer 66) uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en achterin gelegen danszaal, rechts aangebouwde weverijgebouwen met sheddaken en ingekorte schoorsteen van 1927. Vooraan rechts, voormalig magazijn gebouwd in 1946 naar ontwerp van architect L. De Wilde.

Zogenaamd "concert- en danszaal", ook "Salon de la Drève" genoemd. Opmerkelijk verankerd en decoratief uitgewerkt bakstenen gebouw van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), van 1868. Uitgewerkte voorpuntgevel van drie traveeën geleed door geblokte pilasters en horizontale lijsten. Centrale rondboognis met gedichte deur en dito vensters in zijtravee; ervoor gebouwde berging onder plat dak. Vereenvoudige puntgevel met drie rondboognissen van donkere baksteen in de top. Vrijstaande linker zijgevel geritmeerd door rondboognissen gescheiden door bakstenen pilasters op arduinen plint en sokkels verbonden door booglijsten op imposten. Rondboogvensters met bewaard houtwerk; twee rechter traveeën verbouwd en rondboogdeuren in derde en negende travee.

Interieur. Eén grote zaal onder afgeschuind stucplafond met bewaarde ijzeren trekstangen en stucversiering onder meer met omlopende fries en rozetten met verluchtingsroosters.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1927. 1.7-30.9, Doos 1946. 1.8-31.8.
  • Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, Register van inschrijvingen van onderzoeken de commodo et incommodo, 1903-1924.
  • VANDEVELDE L., De Koninklijke Fanfare - Société Royale de Fanfares (1849-1940), een chronologisch en maatschappelijk tijdsbeeld, in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en het tenement van Inde, XXXIV, 1985, p. 145-188.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen