Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Achterin gelegen herenhuis met voorplein en oorspronkelijk in U-vorm ingeplante koetshuizen, enkel rechts behouden, van de straat afgesloten door fraai gesmeed ijzeren hekken op arduinen voet. Volgens kadastergegevens gebouwd in 1868 in opdracht van industrieel A. Ponette-Hantson (voorheen in zink van dak jaartal 1868). Woonhuis met dubbelhuisopstand, drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (leien). Oorspronkelijk beraapt parement, in 1951 gedecapeerd, hervoegd en voorzien van een nieuwe deuromlijsting en deur. Arduinen plint en horizantaliserende cordons. Vereenvoudigd centraal dakvenster. Rechthoekige vensters met persiennes. Rechthoekige deur in vernieuwde omlijsting met pilasters en voorafgegaan door vier trappen.

Oorspronkelijke achtergevel met gemarkeerd middenrisaliet met dakvenster onder pseudo-fronton.

Interieur. Ruime hal met wenteltrap, gecanneleerde trappaal met bronzen uil door L. Van Boeckel, stucplafond en supra-portes met puttifiguren, marmeren vloer. Salons met behouden beschilderde en vergulde stucplafonds, marmeren schouwen.

Gekasseid voorerf met rechts koetshuis, thans garage van vier traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met nokbekroning. Gedichte korfboogpoorten tussen bakstenen pilasters en spiegels onder de daklijst. Straatgevel met in 1932 gestoken garagepoort; top met oculus en paardenkop. Links blinde zijmuur van aanpalend huis, symmetrisch uitgewerkt met blinde korfboognissen.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1932. 1.5-31.7.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen