Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Wittentak

Beschrijving

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Wittentak. Gelegen aan de rand van een bospark met Seqouiadreef in de Zandstraat op grond geschonken door de familie Cambier. De oorspronkelijke veelhoekige kapel, opgericht in 1637-1639 na de pestepidemie van 1635-1636, bevond zich iets meer zuidwaarts, op de hoek met de Molekensstraat. Nieuwe bedevaartkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en Heilig Rochus gebouwd onder impuls van de familie Cambier. Neogotische kapel naar ontwerp van architect Hendrik Geirnaert en onder leiding van aannemer J. Hantson in 1891, zie jaarsteen in koor. Ingewijd in 1892 één jaar na de eerstesteenlegging. Gerestaureerd in 1968. Gelegen op een verhevenheid met bidbanken aan weerszij van het middenpad met trap aangebracht in 1948 afgezoomd door lindendreefje en omgeven door beukenhaag. Omringd door bakstenen ommegangkapelletjes met witstenen reliëfs met veertien kruiswegstaties van 1984 afkomstig van een klooster in Ramegnies-Chin.

Niet georiënteerde bakstenen kapel van vier traveeën onder zadeldak (leien) met vorstkam, met rechthoekige afgesloten koor en aanleunende sacristie. Voorpuntgevel met neogotische spitsboogdeur met ijzeren beslag, toegankelijk via trap met recente ijzeren leuning, spitsbogig drielicht; achthoekige arkel met twee geledingen als klokkentorentje. Zijgevels met spitsboogvensters tussen versneden steunberen. Eveneens spitsbogig drielicht in het koor.

Witgeschilderd interieur, oorspronkelijk met polychromie, en houten spitstongewelf. Trap naar doksaal met ijzeren leuning. Doksaal vernieuwd in 1983 met hergebruik van de communiebank van R. Rooms van 1883 uit de Sint-Hermeskerk als balustrade.

Mobilair. Verschillende polychrome plaasteren heiligenbeelden op consoles. Neogotisch houten retabel van verdwenen altaar van R. Rooms (Gent). Neogotische kruisweg op panelen geschilderd en gevat in neogotische houten omlijsting. Acht gebrandschilderde glasramen met heiligenfiguren, in het koor van het glazeniersatelier van A. Verhaegen van 1892, andere van J. Casier onder meer gedateerd 1900, 1903, 1905, 1907 en 1911 en één modern glasraam van M. Leenknegt van 1960.

• WYBRAEKE D., O.L.V. ten Wittentak, doorheen de geschiedenis... samengesteld n.a.v. 100 jaar neo-gotische kapel, Ronse, 1991.