Pachthof ten IJsmeulen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pachthof ten IJsmeulen

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve, ten noorden van de voormalige IJsmolen, aan een aftakking van Kanarieberg, zogenaamd Trogstraat. In archiefdocumenten, onder meer in 1459, vermeld als Goed ten Nieuwenhove, eigendom van de abdij van Maagdendale. Op kaart van 1684 vermeld als "Pachthof ten IJsmeulen", en voorzien van een duiventoren. Semigesloten opstelling rondom gekasseid erf.

Ten oosten, boerenhuis van acht traveeën met witgeschilderde gevel op gepikte plint onder zadeldak (pannen). Rechter woongedeelte onderkelderd. Getoogde vensters met vernieuwd houtwerk en deur (+ trap) met bruingeschilderde ontlastingsboog.

Ten oosten, naast woonhuis, paardenstal. Ten noorden en ten zuiden, stalvleugels van zes traveeën en vier met witgekalkte gevels op gepikte plint onder zadeldaken (pannen).

Ten oosten, achter het hoevecomplex, bakhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw.