Brouwerij Planchon De Klok

Beschrijving

Voormalige brouwerij Planchon zogenaamd "De Klok", sinds 1951 "Parochiaal Centrum Sint-Hermes" met cinema "Familia" sinds 1955. Ingeplant op de plaats van een vroeg middeleeuwse motte bij de Molenbeek. Neoclassicistisch ensemble van acht traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), in zijn huidige vorm daterend uit begin 20ste eeuw. Gecementeerde lijstgevels (twee rechter traveeën thans geschilderd, met verbouwde pui), getoogde omlijste vensters op doorlopende cordons, bovenvensters onder kroonlijst op consoles of sluitsteen en hoekblokken. Puilijst met lopend hondmotief. Links poort met bekronende klok (zie huisnaam) en doorrit naar vroegere brouwerijgebouwen bij de Molenbeek; getoogde deur.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

De site "Familia", de vroegere brouwerij Planchon "De Klok", is in de periode 2015-2020 gesloopt voor de bouw van een wooncomplex door murmuur architecten in samenwerking met architect Bert Michels. Van het oorspronkelijke gebouwencomplex is enkel de gerestaureerde voorgevel bewaard, geïntegreerd in de nieuwbouw. De herontwikkeling van de site maakt deel uit van het stadsvernieuwingsproject voor 'de Vrijheid', waarbij deze historische structuur weer wordt gevisualiseerd door de heraanleg van het openbare domein, het versterken van de groenstructuren en het openleggen van de waterlopen.