Weverij Carlier Frères

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Weverij Carlier Frères

Beschrijving

Voormalige weverij "Carlier Frères" en twee woonhuizen gelegen in achterbouw, deels op de oude funderingen van het Kasteel van Ronse, toegankelijk via poort in nummer 63. In 1926 oprichting door de gebroeders Carlier van een atelier in de voormalige, door Ch. Snoeck gebouwde feestzaal (gesloopt in 1964) opgetrokken boven een rij arbeidershuisjes op de funderingen van het vroegere Kasteel van Ronse. Volgens bouwplannen van 1929, nieuwe weverij, burelen en atelier gebouwd in L-vorm achter de oude gebouwen naar ontwerp van architect A. Massez.

Bakstenen weverijgebouw (parallel aan de straat) van acht traveeën onder sheddaken, geritmeerd door bakstenen pilasters, verbonden door een muizentand. Drie rechtse traveeën met poorten en deur en venster met glas-in-loodraampjes in art-decostijl.

Haakse vleugel van nieuw pettenatelier van zes traveeën en twee bouwlagen onder twee parallelle zadeldaken (pannen, nok loodrecht op de straat), eveneens van 1929 en geritmeerd door pilasters en vensternissen.

Nummers 65 en 67. Herhaaldelijk aangepaste woningen gebouwd op de funderingen en kelders van het gesloopte Kasteel van Ronse met voornamelijk in nummer 67 nog goed bewaarde gewelfde kelder met bakstenen tongewelf op 1 m dikke muren; rode tegelvloer met onder meer gerecupereerde geglazuurde tegels.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1929. 1.7-30.9, Doos 1929. 1.4-30.6.
  • STOCKMAN G., mondelinge gegevens.