Burgerhuis van 1924

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1924

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis 1924

Beschrijving

Burgerhuis gebouwd in 1924 voor de industrieel R. De Wael, volgens bouwplan en plintsteen naar ontwerp van architect Henri Cuvelier. Neo-Lodewijk XVI-voorgevel met zandstenen parement en arduinen plint. Thans aangepast voorkomen. Drie traveeën met gemarkeerd rechts zijrisaliet met gebogen erker met ijzeren balkon en vereenvoudigde top. Links brede korfboogpoort met glas en smeedijzeren vulling, oorspronkelijke deur in tweede travee, volgens bouwplan in 1937 vervangen door een korfboogvenster, identiek aan de twee rechtse benedenvensters. Rechthoekige bovenvensters onder versierde panelen en guirlandes. Overal nieuw houtwerk. Zinken oculi in mansardeverdieping.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1924. 1.1-30.6, Doos 1937. 1.7-31.7.