Hoeve Landenbourg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Landenbourg

Beschrijving

Zogenaamd "Landenbourg". Hoeve gelegen aan een onverharde zijstraat van de Dammekensstraat, zogenaamd Landenbourgstraat. Het Vrijgoed van "Audenbroecke" of vanaf de 18de eeuw "Landenbourg" maakte deel uit van het gebied "Grans-Breucq" te Escanaffles, een Henegouwse enclave, een leen behorend tot de heerlijkheid van Frasnes. Gesloten hoeve naar verluidt met 16de-eeuwse kern, herhaaldelijk aangepast met nog recentere wijzigingen aan de dienstgebouwen. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen) gelegen rondom een vierkant begraasd erf, voorheen met mestvaalt, bereikbaar via een doorrit in het dienstgebouw ten zuiden.

Ten noorden, boerenhuis met gewitte naar het zuiden gerichte erfgevel op gepikte plint van zeven traveeën onder zadeldak (pannen). Rechthoekige vensters met tegeldorpels en vernieuwd houtwerk en rood-wit geverfde luiken. Overstekend zadeldak rustend op houten consoles. Onderkelderd woongedeelte en rechts ervan bietenkelder. Links naast woonhuis voormalige bakoven.

Ten oosten, naast woonhuis, paardenstal met twee tongewelven en centrale arduinen zuil met Toscaans kapiteel. Ernaast, koeien- en paardenstal.

Ten zuiden, rondboogvormige doorrit en schuur met voorheen twee poorten uitziend op binnenerf, thans gedicht en schuifpoort aan de veldzijde, nu onder meer aardappelloods.

Ten westen, varkensstallen.