Sociale woonwijk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sociale woonwijk

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Reeks sociale woonhuizen

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuizen in sociale woonwijk

Beschrijving

Eerste sociale woonwijk gebouwd door de in 1922 opgerichte bouwmaatschappij "S.C. Le Nouveau Foyer Renaisien" in 1923 naar ontwerp van architect R. Cordier.

De huizen, in totaal 42, zijn gegroepeerd per vier of zes rijhuizen met voor- en achtertuintje. De bakstenen gevels van twee traveeën en twee bouwlagen worden voorts gekenmerkt door een omlijst rondboogdeurtje en rechthoekige vensters met betonnen latei.

• HEYSE M. en GADEYNE G. 1984: Textiel te Ronse 1800-1940, Een menselijk mirakel, Ronse, 80.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

Het ensemble van deze sociale woningen is herkenbaar bewaard. De uniformiteit van de gevelwanden wordt wel sporadisch onderbroken door geschilderde baksteenparementen of vernieuwde gevels. Onder meer de gevels van Broeke nummer 68 en Jacob van Arteveldestraat nummers 3, 11-15, 14-16 en 23 werden vernieuwd of ondergingen ingrijpende wijzigingen.